Kyläyhdistys ja jäsenyys

Potoskavaaran, Korkeakankaan ja Kantosyrjän kylät sijaitsevat pohjoiskarjalaisessa Kiteen kaupungissa, Venäjän rajan tuntumassa. Kylät yhdistyivät Kyläpari ry:ksi 2000. Yhteistyö virisi Korkeakankaan ja Potoskavaaran koulujen vapaaehtoisesta yhdistämisestä 1990-luvun puolivälissä. Kylät hakeutuivat vuonna 1998 POMO-ohjelmaan yhteisellä koulutus- ja harrastustoimintahankkeella.

Kylillä oli noin 400 asukasta vuonna 2007, talouksia 155 ja loma-asuntoja sata. Suurin osa työikäisistä käy töissä kylien ulkopuolella. Maa- ja metsätalous ovat edelleen merkittäviä tulonlähteitä. Lisäksi kylillä toimii toistakymmentä pienyritystä. Rajavartiolaitos on merkittävä yksittäinen työllistäjä ja yhteistyökumppani.

Kyläpari ry:n johtokunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa. Kevättalvella pidetään yleinen vuosikokous, jossa johtokunnan kokoonpano muuttuu.

Yhdistys ei ole pelkkä kyläyhdistys, vaikka valtaosa jäsenistöstä asuu kyliemme alueella tai omistaa täällä maata. Varsinkin avantouintiharrastus on tuonut mukaan sellaisiakin jäseniä, joilla ei ole juuria kylissämme.

JÄSENYYS

Yhdistyksen varsinaisiksi, äänioikeutetuiksi jäseniksi voivat liittyä alueellamme asuvat yksityiset henkilöt, jotka ovat velvollisia maksamaan vuosikokouksen määräämän jäsenmaksun.

Varsinaiseksi jäseneksi pääsee Kyläparin alueella asuva (Kantosyrjän ja Potoskavaaran kylät sekä osa Kunonniemen ja Kiteenlahden kyliä) henkilö tai perhe. Varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä myös alueen ulkopuolella asuva yksityinen henkilö/perhe, jos omistaa kiinteistön tai maa-alueen Kyläparin alueella.

Kannattajajäseneksi johtokunta voi hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka suorittaa vuosikokouksen määräämän kannattajajäsenmaksun, joka voi olla erisuuruinen toimialueen ulkopuolella oleville yhteisöille. Kannattajajäseniksi voi liittyä myös alueen ulkopuolella asuva tai alueella asuva yksityinen henkilö/perhe, joka haluaa tukea kyläyhdistyksen toimintaa ja saada yhdistyksen jäsenilleen myöntämät edut. Kannattajajäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus mutta ei äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa.

Johtokunta pitää yhdistyksen jäsenistä jäsenluetteloa. Jäsen saa etuja mm. Rantapirtin ja saunan vuokrista, Myllyteatterin pääsylipuista ja Kyläpari ry:n järjestämistä retkistä. Kannattaa liittyä!